Стреси та психологічні травми, викликані війною, змінюють нашу поведінку, емоції, внутрішній світ. Багато улюблених речей і захоплень, які раніше приносили задоволення, втратили свою актуальність. Творчі люди говорять про те, що втратили натхнення.

Про це говорили і з Сергієм Гриненком та його мамою під час відвідин Прибірська. Від початку повномасштабної війни Сергій лише кілька разів пробував брати до рук пензлі: «Не малюється…». І випалювання не приносить радості. Немає ні натхнення, ні задоволення від творчого процесу.

В умовах війни важко повернути внутрішню гармонію, а коли немає відчуття прекрасного всередині, немає чим поділитися і на папері. Що ж можна з цим робити?

Малювання – це сильний інструмент арт-терапії, за допомогою якого можна вималювати свої страхи, негативні почуття, сумніви. Малюйте не для красивого результату, а задля процесу відреагування, тими фарбами й образами, які підказує підсвідоме. Дозвольте собі просто водити олівцем по аркушу чи робити фарбами мазки та плями, що нічого не означають, будь яких кольорів. Звільніться від незрозумілих емоцій, які вам заважають. Відчуйте самі, через скільки малюнків (чи днів) вам буде досить. Можете потім зім’яти чи порвати малюнки, викинути чи спалити. Простежте, коли вам захочеться взяти інші кольори чи намалювати щось інше. Після цього обов’язково з’являться життєствердні образи та кольори.

Деякі творчі люди у період війни змінюють тематику своїх творів: якщо раніше писали пейзажі, то зараз є потреба зафіксувати руйнування, жахіття, страждання, подвиги людей.

Якщо ви відчуваєте апатію чи ступор — не звинувачуйте себе. Не чиніть над собою насильства, бо його і так зараз багато.

Що ж може повернути натхнення?

Додайте своєму мозку візуальної інформації: подивіться галереї, виставки, фільми про художників, майстер-класи з новими техніками, щоб стимулювати натхнення.

Сон, прогулянка, улюблена музика, спілкування з позитивними людьми – це все корисний для мозку перепочинок, який необхідний для поповнення власних ресурсів.

Створіть творчу атмосферу, в якій вам раніше хотілося малювати: чистий аркуш, мольберт, набір пензлів, улюблені фарби чи нові фарби… Почніть: іноді «апетит приходить під час їди».

Дозвольте собі.

Зараз кожен українець дуже важливий. Зараз кожен повинен бути на своєму місці і робити те, що в нього виходить найкраще. Сергій не дивлячись ні на що малює прекрасні картини і надихає своєю творчістю та своїм прикладом.

До Дня Захисника України ЦСПР готує виставку робіт Сергія Гриненка, щоб додати сили духу нашим військовим та цивільним, і натхнення самому художнику. Це картини, створені перед повномасштабною війною, які ми ховали від орків як справжню цінність. Охочі зможуть придбати роботи. Кошти від продажу планували віддати Сергію на лікування, проте сам автор хоче передати їх ЗСУ.

Від andrey_dovira

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *